Werkzoekenden in de rij voor een opleiding

Terugblik op een zeer geslaagde leer-/werkmarkt

26 juni, 10.00 uur ’s ochtends… Er staat een rij voor de deur van Stadion De Koel in Venlo. Ditmaal niet voor een spannende Limburgse derby maar voor een evenement van een heel andere orde: een leer-/werkmarkt, georganiseerd door het UWV in samenwerking met WerkgeversServicepunt Noord-Limburg.

300 Werkzoekenden hebben zich aangemeld en komen vandaag kennismaken met ruim 30 organisaties, variërend van MKB’ers tot grotere ketens, van multinationals tot uitzendbureaus. Overal in de business lounge van de Venlose voetbalclub vinden gesprekken plaats, bij sommige stands is het bij wijze van spreken ‘lootje trekken’. Pas om 14.00 uur, als de leer-/werkmarkt ten einde is, keert de rust over De Koel weder. Onder het genot van een broodje en een kop soep praten de standhouders nog even na over de sfeer en de geboekte resultaten. De reacties zijn overwegend positief. De oogst van de dag? Meer dan 100 vervolggesprekken; een persoon is al gestart in een nieuwe functie. En dat is pas het begin…

Zorg aan Zet

Marieke van Oers

“We waren een beetje overdonderd door de interesse voor leerwerktrajecten in de zorg: mensen stonden letterlijk in de rij! Zo'n 30 mensen hebben we kunnen tippen op concrete vacatures; 70 potentiële kandidaten hebben zich ingeschreven voor een vervolgsessie in september. Hiervoor nodigen we ook onze leden – Limburgse zorgorganisaties – uit, want die schreeuwen inmiddels weer om goede krachten. Ik hoop echt dat we veel matches kunnen maken, want dit smaakt naar meer. Organisaties die ook aan willen sluiten bij de bijeenkomst van Zorg aan Zet kunnen contact opnemen met Marieke: m.vanoers@zorgaanzet.org.

defensie

Peter Meulendijks en Ronnie Peeters

“Bij defensie werken zo’n 55.000 mensen. Jaarlijks hebben we 10% aan vacatures, in alle vakrichtingen. We staan hier met name voor employer branding. Veel mensen denken bij defensie aan gevechtsfuncties. Maar we hebben veel meer te bieden: logistiek, horeca, techniek, zorg, ict… [lachend] alleen schoonheidsspecialisten, die kunnen we niet gebruiken. Concrete vervolgafspraken hebben we nog niet gemaakt. We wijzen bezoekers vooral op onze website www.werkenbijdefensie.nl.”

Mobiliteitscentrum Glastuinbouw en Kasgroeit

Mara Juckers

“Voor mensen die nog nooit in de glastuinbouw hebben gewerkt, heeft de branche een niet al te positief imago. Zonde, want mensen die de branche wél kennen, vinden het fantastisch om met een levend product te werken. Natuurlijk is ’t veel handwerk, maar ook in de glastuinbouw doet de robotisering zijn intrede. Dit biedt heel nieuwe kansen voor werkzoekenden. Ik heb al twee dames gesproken die volgens mij prima passen in een functie als leidinggevende. En een meneer – al iets ouder – die na een korte bijscholing zo weer in de sector aan de slag kan.”

Een van de bezoekers is Stephien Kusters, 59 jaar oud. Als ze tegen tweeën naar buiten loopt, lacht ze van oor tot oor. “Dankzij dit evenement heb ik het vertrouwen dat ik toch weer aan het werk kom”, vertelt ze enthousiast. Na een lange carrière in de kinderopvang moest Stephien noodgedwongen op zoek naar ander werk. Dag in dag uit voor kleine kinderen zorgen, werd haar fysiek te zwaar. Over haar kansen op de arbeidsmarkt is Stephien nuchter: “Ik maak me geen illusies. Op mijn leeftijd staan werkgevers niet meer voor je in de rij. Aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat ik een bedrijf veel te bieden heb. Ik heb veel ervaring, ben klantvriendelijk…

“De leer-/werkmarkt heeft mijn
blik op werk verruimd.

De oogst van vandaag? Ik heb drie ijzers in het vuur.”

De leer-/werkmarkt heeft mijn blik op werk verruimd. Waar ik eerst eigenlijk toch bleef zoeken naar banen binnen de zorgsector, bijvoorbeeld als gastdame, heb ik nu gemerkt dat andere bedrijfstakken ook kansen bieden. Mijn oogst na vandaag? Ik heb drie ijzers in het vuur: ik mag een dag meelopen als sfeermaker, ik heb een gesprek bij het leerwerkloket én ik heb me toch aangemeld voor een oriënterende bijeenkomst over de gehandicaptenzorg. Mijn gevoel in één woord? Yes!”

delen mag!

Vond u dit een interessant artikel, deel het gerust via social media.